OPEC+ daha fazla kesintiye gidebilir
OPEC+’nın istikrarsız seyreden global petrol piyasası karşısında bu hafta sonu bir ortaya geldiklerinde daha derin arz kısıntılarına gitmeyi değerlendirmeleri bekleniyor.
Suudi Arabistan ve ortakları, geçen ay günde 2 milyon varillik bir kesintiyi açıkladıklarında traderları şaşırtmış ve ABD Lideri Joe Biden’ın sert reaksiyonuyla karşılaşmışlardı. Lakin fiyatlar OPEC+’yı haklı çıkaracak biçimde o vakitten beri zayıfladı ve Çin’deki durumun kötüleşmesiyle Londra’da kısa bir mühlet için varil başına yaklaşık 80 dolara geriledi.
Bu haftaya kadar kesintilerin tesirini değerlendirmek için orta vereceklerini kestirim eden küme delegeleri, artık ek kesintilerin bir seçenek olabileceğini söylüyor.
Riyad’dan toplantı öncesi sürpriz sinyal
Riyad, toplantı öncesi piyasaya alışılmadık derecede net bir sinyal gönderdi. Geçen hafta, Suudi Güç Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman OPEC+’nın “arz ve talebi dengelemek” için gerekirse daha fazla arz kesintisi yaparak “müdahale etmeye hazır” olduğunu söylemişti.
Baş petrol analisti ve danışman Energy Aspects Ltd’nin kurucu ortağı Amrita Sen, “OPEC muhtemelen olduğu üzere devam etme yahut daha fazla kesinti ortasında seçim yapacaktır. Arz-talep istikrarları konusunda her vakit tetikteler” tabirlerini kullandı.
Bloomberg tarafından bu hafta ankete katılan 16 trader ve analistten on tanesi, günde 250 bin ila 2 milyon varil ortasında değişen iddialarla yeni bir arz kesintisi bekliyordu. FGE danışmanları, kesintinin aralığın üst ucunda olabileceğini varsayım ediyor.
Yaptırım belirsizliği
OPEC+ piyasanın aşağı taraflı risklerine odaklanmış görünse de, dengeleyici ögeler da var. Brent petrol, kümenin harekete geçmeye hazır olduğuna dair işaretlerin vadeli süreçlere dayanak vermesiyle Salı günü yüzde 3,4’ varan bir toparlanma yaşayarak varil başına 86 dolara ulaştı.
İttifak, tüketici ülkelerin enflasyonun dizginlenmesi için petrol musluklarının açık tutulması baskısı altında olmaya devam ediyor. Bilhassa ek kesintilerin gelmesi durumunda, Biden idaresi ile Suudi Arabistan ortasındaki bağların daha da gerilmesi riskini doğurabileceği belirtiliyor.
Gelişmiş ülkelerdeki stokların 2004’ten bu yana en düşük düzeyde olmasıyla birlikte, global piyasalar kimi göstergelere göre sıkı olarak tanımlanıyor. OPEC+ toplantısının sonraki günü, Avrupa Birliği Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol ithalatını yasaklarken ülkenin petrolüne bir fiyat hududu da getirilmesi de AB diplomatları tarafından tartışılıyor.
Uluslararası Güç Ajansı’na göre, Rusya’nın üretimi, bu tedbirlerin tesiri ile önümüzdeki yılın başlarında yüzde 15 düşecek.
Yine de ülkenin petrol üretimi, Ukrayna’yı işgalinden bu yana milletlerarası yaptırımlara şaşırtan bir biçimde dirençli olduğunu kanıtladı ve UEA’nın kestirimlerinin çoklukla fazla karamsar olduğu bedellendiriliyor.
Standard Chartered Bank Emtia Lideri Paul Horsnell, “Temel istikrar varsayımları, kesinti yapılmasının aciliyeti olduğunu göstermiyor. Bilhassa stoklar hala düşük seviyedeyken” değerlendirmesinde bulundu.
Asya piyasalarında zayıflık
Bu değerlendirmelerin nihayetinde gölgede kalıp kalmayacağı, önümüzdeki günlerde ham petrol vadeli süreçlerinin gidişatına bağlı olabilir.
Aralarında Raad Alkadiri’nin de olduğu Eurasia Group analistleri bir raporda, “OPEC+, bilhassa ham petrol fiyatları önümüzdeki hafta mevcut düzeylerinin çok altına düşerse, yaklaşan toplantısında yeni bir üretim kesintisini önemli halde değerlendirecek” dedi.
Pekin ve Şangay’daki şovlar de dahil olmak üzere hafta sonu sert virüse karşı muhafaza tedbirlerine yönelik protestoların patlak vermesinden sonra, önde gelen Asya piyasalarının görünümü kararmaya devam ediyor. Goldman Sachs’ın da içinde olduğu bankalara göre, bulaş sayısı artması ve bölge sakinlerinin virüs denetimlerini şiddetli protestosuyla, sıfır Kovid siyasetinden karmaşık bir çıkış yapma bahtı artıyor.
Yaşanan karışıklıklar, emtialarda da geniş bir satışları tetikledi. Geçen hafta, Asya ham petrol piyasalarının kıymetli bir göstergesi olan Umman vadeli süreçlerinin Dubai takaslarına göre primi dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’de artan virüs hadiselerinin yakıt tüketimini tehdit etmesi nedeniyle gerilemişti.
Yorumlar kapalı.