Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ek borçlanma yetkisi
Ekonomiye ait “torba kanun” teklifi TBMM Genel Konseyinde görüşülmeye devam etti.
Elektrik Piyasası Kanunu ile Birtakım Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Kararında Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin birinci kısmında yer alan 7 unsuru kabul edildi.
Teklifle, Kamu Finansmanı ve Borç İdaresinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu’na süreksiz husus eklendi.
Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığının borçlanma yetkisine 200 milyar lira ek edilecek. Böylelikle 293 milyarlık olan borçlanma yetkisi 493 milyar liraya çıkıyor.
Teklifle Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ilişkin birtakım limanların işletme hakkı verilmesi yahut dönemi sistemiyle özelleştirilmeleri sonucunda imzalanan 49 yıldan az periyodik kontrat müddetleri, 49 yıla kadar uzatılacak.
Mali yükümlülük eksiksiz yerine getirilecek
Ek mukavele imzalanabilmesi için işletmeci şirketlerin işletme hakkını doğuran mukaveleden kaynaklanan tüm mali yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmiş olmaları ve işletme hakkını doğuran kontrattan kaynaklı açılmış davalardan feragat etmeleri gerekecek.
Ayrıca işletmeci şirketler özelleştirme mukavelelerinde yer alan yatırım kuralına ek olarak ek kontrat bedelinin yüzde 10’u oranında limancılık faaliyetleri ile ilgili yatırım yapmak ve bu yatırımları ek mukavelelerin imza tarihinden itibaren 5 yıl içinde gerçekleştirmek zorunda olacak. Mühlet sonunda işletmeci şirketlerin yatırımın gerçekleştirildiğine dair rapor ve bu durumu tevsik eden bilgi ve dokümanları ilgisine göre Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi yahut Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne denetim edilmek üzere sunmaları kaide olacak.
İlgili kuruluşça yapılan kontrolde bahse bahis yatırım zorunluluğunun yerine getirilmemiş olduğunun tespit edilmesi halinde ek mukavele feshedilmiş sayılacak. Bu durumda işletmeci şirkete ek kontrat gereği ödenen bedeller de dahil rastgele bir bedel iadesi yapılmayacak.
Maddenin münasebetinde, “Liman yatırımcılarının gerekli olan yatırımları vaktinde yapabilmesi, ülkemizin lojistik ve turizm dalına paralel olarak rekabet gücünün korunması, böylece kamu faydasının sağlanması amaçlanmaktadır. Ana kontratlarında işletme hakkı müddetlerinin uzatılması hariç rastgele bir değişiklik yapılmaksızın yalnızca ek mukavele bedelleri; adil, şeffaf, denetim edilip denetlenebilir bir biçimde tüm yatırımcılar için tıpkı şartlar çerçevesinde belirlenerek ek kontratlar imzalanacak ve mühlet uzatımları yürürlüğe girecektir.” sözlerine yer verildi.
BOTAŞ’ın bütün vergi borçları silinecek
Düzenlemeye göre, BOTAŞ’ın ödenmemiş her türlü vergi, fon ve hisseler ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme artırımı ve gecikme faizlerinden oluşan borçları, Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilerek silinecek.
İş Kanunu’nda yapılan değişiklikle, petrol bölümündeki araştırma, arama ve sondaj faaliyetlerinde emekçilerin gece çalışması yapılabilmesine yönelik düzenleme yapılıyor.
Kamu üniversitesi sıhhat hizmeti sunucularının, hizmetin ifasında mali zahmetler yaşamamaları ve sıhhat hizmetlerinin sürdürülebilirliği bakımından, kelam konusu sıhhat hizmeti sunucularının finansal yeterliliğine katkı sağlanması ile evvelki yıllara ilişkin incelemeler sonucu cari yılda mali bir kesintiye uğramamasına yönelik düzenleme yapılıyor.
1 Ocak 2013’ten evvel, Türkiye’de oturma müsaadesi almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan şahıslar; öteki bir ülkede sıhhat sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşlar ile Toplumsal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu kararlarına göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden fiyatsız faydalanan şahıslar ile ana ve babası olmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocukların genel sıhhat sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme artırımı üzere feri alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.
“Toplayıcı” ve “Toplayıcılık” tanımı
Ulusal Güç Verimliliği Aksiyon Planı’nda yer verilen amaçlarla uyumlu olarak Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, “toplayıcı” ve “toplayıcılık” tarifi yapılıyor.
Buna göre, “toplayıcı”, “Bir yahut birden fazla şebeke kullanıcısı ile kelam konusu şebeke kullanıcıları ismine elektrik piyasasında toplayıcılık faaliyeti yürütmek üzere muahede imzalamış olan toplayıcı lisansı yahut tedarik lisansı sahibi hukukî kişiyi”; “toplayıcılık” ise “Toplayıcı tarafından bir yahut birden fazla şebeke kullanıcısının tüketim yahut üretimlerinin birleştirilerek işletilmesi kapsamında gerçekleştirilen piyasa faaliyetini” tabir edecek.
Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, teklifin birinci kısmı üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının akabinde birleşime orta verdi.
Bilgiç, ortanın akabinde, kurulun yerinde olmaması üzerine, birleşimi yarın saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.
Yorumlar kapalı.