ABD’li devler 2023’te toparlanmanın kolay olmayacağı görüşünde
Küresel mali krizden bu yana pay senetleri için en makûs yılı geride bırakmaya hazırlanan yatırımcılar, 2023 yılında daha büyük sıkıntılar yaşayabilir.
Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc. ve oburlarının üst seviye stratejistleri, kurumsal karların zayıf ekonomik büyümeye yenik düşmesi, hala çok yüksek enflasyon yaşanması ve merkez bankalarının şahin siyasetlerine sadık kalmaları nedeniyle pay senetlerinin ilk yarıda yeni düşüşlerle karşılaşacağı konusunda net halde ihtarda bulundular.
Kurumlara göre ikinci yarıda Fed’in faiz oranlarını artırmayı durdurması bir toparlanmaya işaret edecek lakin bu atak muhtemelen pay senetlerinde 2022’nin sonuna göre sırf ölçülü artışa neden olacak ve sessiz bir toparlanma olacak.
JPMorgan Chase & Co.’nun global pay senedi stratejisti Mislav Matejka verdiği bir röportajda, “Borsaların bu yıl boğuştuğu riskler bitmedi ve bu, bilhassa ilk yarıdaki görünüm konusunda beni endişelendiriyor” dedi.
Stratejistler S&P 500 için yüzde 7 yükseliş öngörüyor
Bloomberg tarafından incelenen 22 stratejistin ortalama maksadı, S&P 500’ün gelecek yılı 4 bin 78 puanda, yani mevcut düzeylerden yaklaşık yüzde 7 daha yüksekte bitirmesini öngörüyor. En optimist iddia yüzde 24’lük bir artış istikametindeyken, aşağı taraflı görüş yüzde 11’lik bir düşüşü öngörüyor. Avrupa’da 14 strateji uzmanıyla yapılan benzeri bir anket, Stoxx 600 için ortalama yaklaşık yüzde 5’lik bir yarar öngördü.
Merkez bankalarındaki ihtiyatlı tavrın, nakdî sıkılaştırmadan Ukrayna’daki savaşa ve Avrupa’nın güç krizine kadar birçok zorluğun yansıması olarak ortaya çıktığı bedellendiriliyor.
Enflasyonla ilgili daha düzgün haberler bile yanında büyük bir ikazla geldi zira bu datalar, merkez bankalarını enflasyonu denetim altına alma odaklarından uzaklaştırmadı. Geçen hafta hem Fed, hem de Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen şahin tonlar, keskin pay senedi düşüşlerine yol açarken yatırımcılara uzun vakittir beklenen siyaset değişikliğinin zamanlamasının kolay olmayacağını da hatırlattı.
Japonya Merkez Bankası para siyaseti tartışmalarına noktayı koydu
Bu bildiri daha evvel alınmadıysa bile Japonya Merkez Bankası tahvil getirisi siyasetinde şok edici bir ince ayar yaparak Salı günü net biçimde tüm piyasalara duyurmuş oldu.
ABD pay senetlerinin art geriye aşağı giden yıllarının az olması nedeniyle bu yılki düşüşün akabinde 2023’te tekrar yıllık düşüşler yaşanma mümkünlüğünün epey düşük olduğu bedellendiriliyor.
1928’den bu yana, S&P 500 yalnızca 4 kez iki yıl üst üste düştü: Bunlar, Büyük Buhran, İkinci Dünya Savaşı, 1970’lerin petrol krizi ve bu yüzyılın başında internet balonunun patlaması oldu.
JPMorgan ekibi S&P 500’ün, Fed’in gerçekleştireceği bir siyaset değişikliğiyle birlikte yılın ikinci yarısında onu mevcut düzeylerden yaklaşık yüzde 10 daha yükseleceği bir toparlanmaya yol açmadan evvel 2022’de görülen taban düzeylere geri dönmesini bekliyor. Endeks, bu yılın en makus noktasında, Ekim ayında yüzde 25 düşüşle 3 bin 577 puana gerilemişti.
Toparlanma beklentileri 2023’ün ikinci yarısına odaklandı
Bu ay yayınlanan bir Bloomberg News anketine göre, en yeterli para yöneticileri de 2023’e şiddetli bir başlangıç öngörüyor ve karların ikinci yarıya hakikat asimetrik hareket etmesini bekliyor.
Bu yıl gerçekleştirilen Kurumsal Yatırımcı Anketinde 1 numaralı ayı piyasası savunucularından Morgan Stanley analisti Michael Wilson S&P 500’ün ilk çeyrekte yüzde 21’e varan düşüşler yaşayabileceğini öngörüyor. Wilson sonrasında yaşanacak toparlanma ile endeksin yılı Pazartesi günkü kapanış düzeyinin yüzde 2 üstünde yaklaşık 3 bin 900 puanda kapatacağını pahalandırıyor.
Şirket kârları, 2022’de denetimden çıkan enflasyona karşı şaşırtan bir direnç gösterse de, marjlar üzerindeki baskı arttıkça ve zayıf talep daha büyük bir stagflasyon riski yarattıkça kârların önümüzdeki yıl küçülmesi bekleniyor.
“Kârlardaki düşüş 2008 mali krizine yaklaşabilir”
Wilson bu hafta, kârlardaki düşüşün 2008 mali krizi sırasında görülene yaklaşabileceği ve bunun şimdi pay senetlerine fiyatlanmadığı konusunda uyardı.
Öte yandan bir Bank of America anketi, fon yöneticilerinin çıkar görünümünün gelecek yıl kötüleşeceğini beklediklerini gösterirken bu durum onları pay senetlerine kıyasla tahviller konusunda daha olumlu hale getirdi. Pay senetlerindeki izafî pozisyonları, sabit gelir üzerinden 2009’dan bu yana en düşük düzeyde.
JPMorgan stratejisti ve Kurumsal Yatırımcı anketinde 2 numara olan Dubravko Lakos-Bujas, “Bu yılki yapan büyüme ortamının 2023’te devam etmesini beklemiyoruz” dedi. Bujas, kârların ABD’de yüzde 9, Euro Bölgesi’nde yüzde 10 ve Japonya’da yüzde 4 düşmesini bekliyor.
“Çin’in açılması kârlardaki düşüşü sınırlayabilir”
Goldman Sachs stratejisti Sharon Bell’e göre, Avrupa’da karlardaki düşüş, tipik durgunluklar sırasındaki kadar berbat olmayabilir. Geçmişteki daralmalarda kârların yaklaşık yüzde 30 düştüğü yerlerde, kısmen Çin’in Kovid tecritlerini hafifletmesinin lüks ve madencilik şirketlerine yaptığı artış nedeniyle düşüş bu sefer yüzde 8 ile sonlu olabilir.
Asya’da Pekin’in Sıfır Kovid siyasetinden uzaklaşması, oradaki pay senetlerinin görünümünü de düzgünleştirdi.
Jonathan Garner’ın da ortalarında bulunduğu Morgan Stanley stratejistleri, “yeni bir boğa döngüsünün başladığından daha emin olduklarından” bölgenin gelişmiş piyasa pay senetlerine karşı gelişmekte olan piyasalara fazla tartı vermeye devam ediyor.
Bu ortada Nomura Holdings ekibi ise, Batı’daki sakinlik ve Asya’da pay senetlerinin daha ucuz değerlemeler ve daha düzgün bir temel görünüm sunmasının Asya’nın daha güzel performans göstermesini sağlayacağını söyledi.
State Street Küresel Advisors kıdemli yatırım stratejisti Mehvish Ayub, “2023, global büyüme kestirimlerinin epeyce darbe aldığı bir yıl. Taraf bulmaya çalışırken çok fazla dalgalanma ile çaba edilmesi gereken belgisiz bir görünüm mevcut” sözlerini kullandı.
Yorumlar kapalı.